Exprimarea de sine

Nathaniel Branden a scris una dintre cele mai complete cărți despre stima de sine, jonglând cu teoria și exemplele din viața lui și din practica profesională. Pe lângă explicațiile clare, repetitive pe alocuri din perspective diferite pentru o mai bună înțelegere, cartea abundă de practici și exerciții care pot îmbunătății semnificativ nivelul stimei de sine și o dată cu el, calitatea vieții.
Pentru că principiul divide et impera se aplică cu succes în înţelegerea noțiunilor complexe, autorul definește 6 stâlpi ai încrederii de sine. Acest articol este o analiză a celui de-al patrulea stâlp: Exprimarea de sine și al cincilea articol din serie:

  1. Nathaniel Branden – Cei 6 stâlpi ai încrederii în sine
  2. Trăirea conştientă
  3. Acceptarea de sine
  4. Responsabilitatea de sine
  5. Exprimarea de sine
  6. Trăirea cu scop 
  7. Integritatea personală

Cum ar fi dacă ai putea să te exprimi în orice moment conform cu cine ești?

Ce ar însemna asta? Ce ai transmite și cum? Cum te-ai simți?

Ia-ți câteva minute să răspunzi la întrebări acum și revino asupra lor la final lecturii. Cum sunt îmbogățite acum semnificațiile?

Ce este exprimarea de sine?

exprimarea de sine

Exprimarea de sine este modul cum reușesc să transfer valorile, nevoile și dorințele mele în exterior, într-un mod potrivit. (Ce înseamnă potrivit? Este o întrebare bună la care o să încerc să răspund mai târziu, când vorbim despre ce nu este exprimarea de sine. Este despre a fi autentic și a arăta asta, având în același timp respect pentru ceilalți.

Definiția dată de Brendan este “Self-assertiveness means the willingness to stand up for myself, to be who I am openly, to treat myself with respect in all human encounters.”

Cei 6 stâlpi nu sunt independenți unul de altul, ei se întrepătrund, se influențează și se completează. Să mă exprim neţinând cont de realitate și trăirea conștientă poate avea efecte cu minus care să îmi scadă nivelul general de încredere în mine.

Contribuția asertivității la ecuația mare a încrederii în sine este rezumată concis de autor “Healthy self esteem asks that we leap into the arena – that we be willing to get our hands dirty”.

Ce nu este exprimare de sine ca și sursă a creșterii încrederii în sine?

Exprimarea de sine nu este aroganță, nu este exprimarea superiorității și minimizarea celorlalți. Așa cum am analizat deja, acest comportament arată o lipsă acută a încrederii în sine, mascată prin agresivitate și nevoia de a fi superior.

Exprimarea de sine nu înseamnă să ignor exprimarea celorlalți și să fac orice pentru a ieși în față cu nevoile mele. Exprimare de sine poate fi și faptul că nu râd la o glumă proastă, nu este nevoie să îl jignesc pe autorul ei.

Exprimarea de sine nu este un act de rebeliune. În spatele ei trebuie să stea o analiză conștientă. După cum spune Bredan “Self assertiveness without consciousness is not self assertiveness, is drunk-driving”.

Exprimarea de sine nu este egoism îndreptat împotriva celorlalți. Lipsa ei însă poate duce la acțiuni egoiste răutăcioase ca o compensare a neexprimării atunci când ar fi avut sens pentru mine.

Exemple și întrebări care te vor ajuta să-ți analizezi și să-ți îmbunătățești exprimarea de sine

1. Cât de conștient ești de tine, de nevoile și dorințele tale atunci când vorbești cu un superior de exemplu? Consideri că ai dreptul să vorbești, să spui nu, să oferi variante și idei diferite de ale lui? Care e postura corpului tău în momentul interacțiunii? Cum îți evaluezi după interacțiunea? Simți că a reprezentat cine ești sau cine crezi că se aștepta celălalt să fii? Cum te face asta să te simți?

“To ask questions is an act of self-assertion. to challenge authority is an act of self assertion. To think for oneself – and to stand by what one thinks is the root of self-assertion.”

2. Sursa exprimării de sine este dreptul meu de a exista. Acest drept, așa cum explicam în articolul Responsabilitatea de sine, vine cu responsabilitatea de a-mi asuma gândurile, emoțiile, acțiunile. Scopul meu este să-mi împlinesc propriile așteptări, nu pe ale celorlalți.

3. Cât de ușor te predai sau te sacrifici atunci când altcineva își exprimă nevoile și dorințele? “It takes courage to honor what we want and to fight for it. For many people, self-surrender and self-sacrifice are far easier. They do not require the integrity and the responsibility that intelligent selfishness requires”

Exprimarea de sine și diferențele culturale

Modul în care societățile au evoluat în diferite zone ale pământului lasă încă loc mult inegalităților de orice fel. Sunt încă comunități în care femeile nu se pot exprima decât pentru a fi de acord cu bărbații de lângă ele, societăți unde angajații stau drepți în fața angajatorilor și poate cel mai grav, copiii au o libertate de exprimare redusă și acolo unde femeile și angajați încep să aibă curaj și să ia atitudine.

O altă teamă, care nu ține neapărat de cultură, este că exprimarea de sine atrage după ea sentimente negative din partea celorlalți și dezaprobarea acestora. “If I express myself I may evoke disapproval, if I love and affirm myself, I might evoke jealousy. If I stand out, I may be compelled to stand alone.” Ce trecem cu vederea, este că pierderea este mult mai mare și dacă pierd stima mea de sine, mă pierd pe mmine.

Închei articolul cu pozitivism și cu îndemnul să vă întoarceți la întrebările de la început și să observați dacă și cum s-a îmbogățit înțelegerea lor.

“When we learn how to be in an intimate relationship without abandoning our sense of self, when we learn how to be kind without being self-sacrificing, when we learn how to cooperate with others without betraying our standards and convictions, we are practicing self-assertiveness.” (Nathaniel Brendan – The 6 pillars of self-esteem)

Următorul articol din serie este Trăirea cu scop.

Leave a Comment

Protected by WP Anti Spam