Anti-orice

Acum cateva luni căutam un gel de duș cu ingrediente ceva mai naturale. Am găsit într-un final un produs care mi-a plăcut, în 3 sortimente: anti-stres, anti-gripă și anti-reumatism. M-am întrebat de ce e anti și nu e pro și cum ar fi sunat varianta cu pro-ceva, cum m-ar fi făcut să mă simt?

De atunci am observat atât de multe comportamente anti și atitudini distructive încât am ajuns să mă gândesc constant cum am putea să facem tranziția de la anti la pro și cum am putea să mutăm privirea acolo unde vrem să ajungem, nu să ne agățăm singuri de locul din care plecăm.

Ce înseamnă anti?

antiPentru mine este o piatră pe care mi-o agăț de picior cu un elastic. Atâta timp cât elasticul este relaxat mă depărtez cu iluzia că sunt liberă. Atunci când am ajuns suficient de departe și elasticul s-a întins mă trage înapoi spre singurul lucru pe care îl cunosc, exact acel lucru de care încerc să ma depărtez.

Anti vine, pentru mine, cu o energie negativă, cu un sentiment de insecuritate, de lipsă, de neajutorare, cu reactivitate. Vă propun un exemplu mai reprezentativ pentru o mare parte dintre noi. Vi s-a întâmplat vreodată să fiți într-o relație în care ceva să nu meargă bine? Și să vă propuneți ca în următoarea relație să nu mai alegeți același tip de partener? Iar în momentul în care cunoșteați pe cineva nou să vă dați seamă că tiparul este același? De ce credeți că s-a întâmplat asta? Cum ar fi fost altfel dacă privind spre viitor v-ati fi gândit cum vreți să fie noul partener, nu cum vreți să nu fie?

Anti vine însă și cu lucruri bune. Când putem defini ce ne deranjează și acțiunile care nu corespund cu valorile noastre putem oglindi și ce ne dorim: pro-ul

Ce înseamnă pro?

proȘtiu că e ceva ce nu vreau (anti). Doar că nu rămân acolo. Mă întreb: dacă asta nu vreau, ce vreau? Și îmi definesc pro-ul care devine reperul meu. Este reper, nu ancoră. Poate pe măsură ce merg spre el îmi dau seama că trebuie schimbat, poate ocolesc și nu ajung pe drumul cel mai scurt. Poate găsesc alte anti-uri pe drum care îmi definesc alte pro-uri, mai importante. Dar cu siguranță m-am desprins de anti-ul inițial și șansele să mai ancorez vreodată în el sunt mici.

Pro-ul mă face să mă simt, așa cum îi zice și numele, proactivă. Este o stare de responsabilitate și asumare. Când reușesc să definesc încotro merg sunt șanse mult mai mari să mobilizez resursele din interiorul și exteriorul meu și să ajung acolo. Întrebarea ce vreau dacă nu vreau asta este poate una dintre cele mai puternice, dificilă uneori, fără răspuns imediat alteori. Efortul investit în a răspunde la ea este însă cu mult mai mic decât efortul depus când merg fără direcție. Riscul în al doilea caz este de a mă întoarce de unde am plecat.

Cu speranța că am deschis o nouă direcție de explorare, te invit să îți observi anti-urile, când și cum te influențează ele și să îți definești pro-urile.

Leave a Comment

Protected by WP Anti Spam